Naar navigatie

Bestsellerauteur Wilbur Smith overleden

15-11-2021

Wilbur Smith (1933 – 2021)

De wereldwijde bestsellerauteur Wilbur Smith is in zijn huis in Kaapstad onverwacht overleden met zijn vrouw Niso aan zijn zijde.

Wilbur Smith is de onbetwiste en ongeëvenaarde meester van de avonturenroman. Zijn boeken houden lezers al meer dan een halve eeuw in hun greep en er zijn wereldwijd ruim 140 miljoen exemplaren verkocht. Smith schreef bijna vijftig romans, waarvan vele in Nederlandse vertaling nog steeds leverbaar zijn bij Xander Uitgevers. Smith neemt zijn lezers mee in epische verhalen die zich afspelen op tal van avontuurlijke locaties in Zuid-Afrika, het oude Egypte, India, Zuid-Amerika of Antarctica, met een schat aan kleurrijke personages.

De schrijver identificeerde zich het meest met Taita, de onvergetelijke held van zijn veelgeprezen Egypte-serie. Vallei der koningen blijft tot op de dag van vandaag een van zijn meest geliefde romans. Onlangs verscheen Koninkrijk van de zon, het laatste deel in de Egypte-reeks. Smith werd wereldberoemd met zijn series over de families Courtney en Ballantyne. De bestsellerauteur laat een schat aan romans achter, en bovendien nog te publiceren titels en schetsen voor toekomstige verhalen.

Zijn eigen leven, dat hij meeslepend beschreef in zijn autobiografie Luipaardrots, was net zo avontuurlijk als zijn romans. Hij schreef daarin: ‘Ik wil herinnerd worden als iemand die miljoenen lezers plezier heeft bezorgd.’

Sander Knol, uitgever Xander Uitgevers: ‘Tijdens zijn laatste promotietour in Nederland bezochten we samen het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Hij was belangstellend, geestig en troefde en passant iedereen af met zijn indrukwekkende kennis van het oude Egypte. Een gedreven en geliefde bestsellerauteur, zo zullen wij hem herinneren.’

Deel dit bericht