Naar navigatie

De Facebookfaçade – Frances Haugen

Hoe Frances Haugen dé Facebook-klokkenluider werd

Stel je voor: je zit op de eerste rij bij de ontwikkeling van wereldveranderende technologie, maar het bezorgt je meteen een vreselijk gevoel van onbehagen. Het overkwam Silicon Valley-insider Frances Haugen. Dit is het spectaculaire insideverhaal van een vrouw die het in haar eentje opnam tegen Big Tech. Vastbesloten om ons te helpen de controle over onze levens terug te krijgen, geeft Haugen ons glashelder inzicht in de interne processen van het bedrijf dat de wereld in zijn greep heeft.

Haugen luidde de klok over Facebook door tienduizenden pagina’s aan documenten te kopiëren en openbaar te maken. Ze getuigde voor het Amerikaanse Congres en kreeg steun van president Biden. De documenten liegen er niet om: Facebook wist dat het algoritme door een onbedoelde aanpassing extremisme beloonde en weigerde deze fout op te lossen. Facebook wist ook dat gebruikers het medium inzetten om geweld, nepnieuws en vrouwenhaat te verspreiden en deed daar niets aan. Maar hoe is het mogelijk dat Haugen de enige was die het aandurfde om hiermee naar buiten te stappen?

De Facebookfaçade is even inspirerend als huiveringwekkend. Voor het eerst worden de duistere cultuur en schimmige praktijken van Facebook aan de kaak gesteld. Tegelijk vertelt dit boek het bijzondere verhaal van een jonge, intelligente vrouw die haar hele leven lang tegen de stroom invoer en uiteindelijk de wereld veranderde. Dit is dé schokkende ontmaskering van het grootste socialmediaplatform ter wereld. En, een belangrijke wake-upcall voor iedereen met een socialmedia-account.

Lees hier alvast een preview.

‘Haugen is het gezicht van de beweging die strijdt tegen de almacht van big tech en voor eerlijker en veiliger sociale media voert.’ – De Tijd

Frances Haugen
De Facebookfaçade
€ 24,99
ISBN: 9789401619752

verkrijgbaar bij