Naar navigatie

De oranjebloesem – Viola Ardone

Dit verhaal laat je niet meer los

Viola Ardone is de koningin van de diepmenselijke emoties, die ze geraffineerd in haar literaire romans verwerkt. Na haar verpletterende debuut De kindertrein ‒ een regelrechte bestseller in onder meer Italië en Frankrijk ‒ keert ze terug met De oranjebloesem, een roman vol drama en nostalgie.

Het is 1960 en de vijftienjarige Oliva Denaro woont in een klein dorp op Sicilië. Ze leert graag moeilijke woorden, is goed in kikkers vangen en tekent stiekem filmsterren na uit tijdschriften. Toch is ze vaak jaloers op haar tweelingbroer Cosimino die veel meer mag dan zij, want zoals haar moeder haar steeds voorhoudt: ‘Een meisje is als een kruik: wie haar breekt, moet haar houden.’

Als de verstikkende, stilzwijgende familietradities Oliva dwingen haar lot te accepteren, komt ze in opstand. Ze besluit niet te trouwen met de man die vastbesloten is haar de zijne te maken, en geeft daarmee een allesbepalende wending aan haar leven.

Op schitterende wijze beschrijft Viola Ardone de vaak knellende onderlinge verhoudingen in een traditionele Italiaanse gemeenschap, en wat er gebeurt als iemand daarvan af durft te wijken.

Lees hier alvast een preview.

Viola Ardone
De oranjebloesem
€ 21,99
ISBN: 9789401617314

verkrijgbaar bij