Naar navigatie

In liefdevolle herinnering: Lucinda Riley

11-06-2021

Verdrietig en met grote verslagenheid laten we weten dat onze geliefde auteur Lucinda Riley op 11 juni overleden is. Haar familie maakte dat vanochtend bekend. Uitgevers wereldwijd reageren geschokt en verdrietig.

Lucinda heeft als schrijver en persoon de afgelopen jaren ongelooflijk veel voor ons en haar lezers betekend, en we zijn haar ontzettend dankbaar voor haar toewijding en de inspirerende samenwerking.

Hieronder het bericht dat de familie vanochtend met ons deelde.

 


Aan Lucinda’s vrienden en lezers over de hele wereld:

Het spijt ons enorm jullie te moeten vertellen dat Lucinda vanochtend in alle rust is overleden, omringd door haar familie, die zo belangrijk voor haar was. We realiseren ons dat dit een enorme schok zal zijn voor velen, omdat de meeste mensen niet wisten dat Lucinda al vier jaar aan kanker leed.

Tijdens deze vier jaar schreef Lucinda vijf boeken, en deze week staat De zevende zus bovenaan bestsellerlijsten over de hele wereld.

Lucinda liet een onuitwisbare indruk achter op iedereen die ze ontmoette, en op iedereen die zich verloor in haar verhalen. Ze straalde altijd liefde en vriendelijkheid uit, in alles wat ze deed, en ze zal ons voor altijd blijven inspireren.

Boven alles hield Lucinda van het leven, en leefde elk moment ten volle. In haar eigen woorden:

‘Door de pijn en vreugde van deze reis heb ik de belangrijkste les van het leven geleerd, en daar ben ik heel blij om.

The moment is all we have.’

Lucinda’s familie


Sander Knol, uitgever en vriend van Lucinda Riley, herdenkt haar als ‘een buitengewone vrouw met een indrukwekkende levenskracht en niet-aflatende toewijding aan het schrijven en haar boeken.’ Hieronder het volledige bericht.

 


Vannacht overleed onze auteur en vriendin Lucinda Riley, omringd door haar zo dierbare familie. Wat blijft zijn haar prachtige boeken en talloze herinneringen aan een buitengewone vrouw.

Ze blijft bij ons, in haar boeken, personages en verhalen. Op ieder moment kunnen we weer de eerste bladzijde van een van haar romans openslaan en ons laten meevoeren door haar geweldige verbeeldingskracht en scherpe inzicht in de menselijke ziel. Het is vanwege dat unieke talent dat ze met de Zeven zussen-serie uitgroeide tot de meest succesvolle auteur van deze eeuw, met wereldwijd maar vooral ook in Nederland en Vlaanderen miljoenen liefhebbers. Ze schreef echter niet voor een abstract miljoenenpubliek, maar voor steeds die ene lezer die zich op dat moment in haar boeken verloor. Lucinda stond dan ook niet stil bij haar status als sterauteur. ‘Laat mij maar met mijn verhalen en personages.’

Ik ben dankbaar dat onze wegen elkaar hebben gekruist en dat we in een paar jaar tijd zo’n hechte band hebben kunnen opbouwen. Ik koester de herinneringen aan de talloze gesprekken met Lucinda over schrijven, familie en natuurlijk het leven zelf. Ze was empathisch, spiritueel, geestig, intelligent en altijd betrokken. Het is al even geleden dat ze op een zonnige ochtend in Italië ineens prosecco bestelde en zei dat ze iets aan me wilde vertellen. Ondanks haar verdrietige nieuws vierden we op dat moment het leven, dat voor altijd was veranderd. Tot en met het verschijnen van De zevende zus toonde Lucinda haar indrukwekkende levenskracht en niet-aflatende toewijding aan het schrijven en haar boeken. ‘It’s all wonderful!’ schreef ze opgewekt in haar laatste berichtje.

Onze gedachten gaan uit naar Lucinda’s echtgenoot Stephen, hun kinderen en familie.

Sander Knol

Uitgever / directeur Xander Uitgevers


CPNB-directeur Eveline Aendekerk reageert geschrokken:

 

Stichting CPNB is getroffen door het onverwachte overlijden van Lucinda Riley. Eveline Aendekerk: ‘Jarenlang domineerde Lucinda Riley met haar Zeven zussen-serie de wekelijkse Bestseller60-lijsten en de jaarlijkse CPNB Top 100 Bestverkochte boeken en vestigde daarin unieke records. Ze is misschien wel de grootste leesbevorderaar van dit moment. Als CPNB-directeur heb ik haar meerdere officiële Gouden en zelfs een Platina Boek mogen uitreiken. We wensen haar familie en vrienden, uitgeverij en haar lezers veel sterkte met dit verlies.


Op www.lucindariley.nl wordt een condoleanceregister geopend, waar lezers condoleances, herinneringen of een persoonlijk bericht kunnen achterlaten.

Lucinda Riley is dé bestsellerauteur van deze eeuw. Wereldwijd werden er al meer dan vijfentwintig miljoen exemplaren van haar romans verkocht. In Nederland en België gingen er al meer dan drie miljoen boeken over de toonbank en verbrak ze meerdere verkooprecords. In mei verscheen De zevende zus, dat meteen de bestsellerlijst in Nederland en Vlaanderen domineerde.

 

 

Deel dit bericht