Naar navigatie

In memoriam – Jan Jacobs Mulder

18-09-2019

Jan Jacobs Mulder (16 juni 1940 – 13 september 2019)

kunstenaar en schrijver

Afgelopen weekend overleed Jan Jacobs Mulder, geboren in 1940 in Medan, Indonesië. Hij was schilder, beeldend kunstenaar en schrijver.

Mulder schreef romans, korte verhalen en essays. Zijn eerste roman, Jacob’s Wapen, is gebaseerd op zijn ervaringen in een Japans kamp, waar hij tijdens zijn jeugd samen met zijn moeder werd opgesloten. Zijn laatste roman, Joseph, de zwarte Mozart, verscheen in 2016 bij Xander Uitgevers. Jan Jacobs Mulder woonde in Haarlem.

Jan was een veelzijdig kunstenaar, hij was schilder, tekenaar en genoot grote bekendheid als beeldhouwer. Als schrijver kenmerkte hij zich door zijn rijke en tot de verbeelding sprekende taalgebruik en zijn maatschappelijk betrokken thematiek

De roman Joseph, de zwarte Mozart verscheen in 2016 en werd Jans meesterstuk. Een groots opgezette roman over Joseph Boulogne Chevalier de Saint-George, de 18e-eeuwse Frans-Caribische componist, violist en schermmeester die tijdens de Franse Revolutie vocht voor de afschaffing van de slavernij. Jan herkende zich in de getalenteerde outsider Joseph Boulogne, een mulat die het in het racistische Parijs van de 18e eeuw moest zien te rooien. Hij zei daarover in een interview: ‘Ik kwam uit Indië in Nederland, ook ik mocht er niet zijn, ik was niet gewenst, ik werd ontkend.’ In deze kleurrijke en bijzonder oorspronkelijke roman laat Jan zijn hoofdpersoon vanaf zijn sterfbed terugkijken op zijn turbulente leven.

Jan was terecht bijzonder trots op de Duitse vertaling van zijn roman die verscheen bij Unions Verlag. De vertaling werd ook nog eens laaiend enthousiast ontvangen.

We zullen Jan, zijn enthousiasme, verbeeldingskracht en vriendschap missen.

Xander Uitgevers

Sander Knol, uitgever

Deel dit bericht