Naar navigatie

Jan van Mersbergen over Pels

18-09-2019

Op zijn website bespreekt Jan van Mersbergen de debuutroman van Jeroen Siebelink. ‘Deze roman gaat over leven, en het leven komt nooit deels, het leven komt met gedachten, fysiek, met alle zintuigen, met gevoel, zacht en hard. Pels laat zien hoe een activist probeert zijn daden en de gevolgen van die daden te rijmen met belangen van anderen. Dat inkijkje vind ik mooi. Ook lees ik een betrokken roman over actuele en belangrijke kwesties, want dat zijn zowel families en verbondenheid met je naasten als ook dierenactivisme.’

Over Pels:

Theun helpt van jongs af aan in zijn vaders pelsdierenfokkerij. Maar als hij ouder wordt, ziet hij steeds scherper dat het wrede werk niet te rijmen valt met zijn compassie voor deze dieren. Verzet is onontkoombaar: met zijn beste vriend Appie sluit hij zich aan bij het radicale Dierenbevrijdingsfront.

Tijdens hun nachtelijke, steeds gevaarlijker missies waarop ze duizenden dieren bevrijden, dringt het tot Theun door dat hij nog veel kooien kan openzetten, maar dat zijn vader in hem opgesloten blijft. Hoe kan iemand van wie hij houdt zo met weerloze wezens omgaan? Onvermijdelijk komt hij oog in oog te staan met de plek waar het allemaal begon. Durft hij de strijd aan?

Pels is een avontuurlijke en ontroerende roman over de onmogelijkheid van kiezen tussen je familie en je idealen.

 

Deel dit bericht