Naar navigatie

Nieuw in de winkel: De spiegel van ons verdriet – Pierre Lemaitre

23-10-2020

De interbellum-trilogie nu compleet

Dit boek opent met een schokkende scène, waar Lemaitre het patent op lijkt te hebben. Een naakte, bebloede vrouw rent de straat op: ze was getuige van de zelfmoord van haar aanbidder.

Deze vuistdikke roman speelt zich af tussen 6 april en 13 juni 1940, het Duitse leger rukt op naar Parijs en een exodus van burgers en militairen naar het zuiden komt halsoverkop op gang. Centraal staan vier onvergetelijke personages die uiteindelijk allen terechtkomen in een kapel die is omgebouwd tot vluchtelingenopvang.

Lemaitre is de meester van vindingrijke plotlijnen, cliffhangers, bijna aandoenlijk egoïstische personages en rake dialogen. In zijn filmische opzet is het tempo hoog en worden historische gebeurtenissen verweven met het leven van gewone ‘kleine’ mensen. De opmars van de Duitsers, de incompetente Franse regering en legerleiding, de ontreddering van de soldaten, het leed van de vluchtelingen.

De spiegel van ons verdriet gaat ook over onze maatschappij. Een geëngageerde historische roman die resoneert met de actualiteit waarin wij leven.

De spiegel van ons verdriet is vanaf 23 oktober verkrijgbaar.

Deel dit bericht