Naar navigatie

Onze lieve, moedige en altijd inspirerende Ingeborg van Beek is overleden, schrijver van Levenshaast en Levenslef

11-10-2022

Ingeborg krijgt in 2013 te horen dat ze een ongeneeslijke hersentumor heeft en haar levensverwachting aanzienlijk korter zal zijn dan ze altijd had gedacht. Voor haar is dat – ook als moeder van twee opgroeiende kinderen – geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Na een lange revalidatie van de operatie die haar wat meer perspectief lijkt te geven, grijpt ze alles aan om uit het leven te halen wat erin zit.

Over die periode schrijft ze de bestseller Levenshaast, een emotionele rollercoaster waarvan de rechten in onder meer Duitsland zijn verkocht. Een moedig, hilarisch en bij vlagen intens verdrietig boek over iets wat we allemaal weten, maar vaak niet onder ogen willen zien: ook ons leven is eindig.

De energie van Ingeborg is legendarisch en vanzelfsprekend komt er nog een boek: begin 2022 brengen we Levenslef uit – ontroerend, rauw en tegelijkertijd enorm geestig. Wat doe je als je weet dat je niet oud zal worden, maar het leven ondertussen wel gewoon verdergaat? Ingeborg schrijft open over haar ziekteproces, haar scheiding, de spirituele zoektocht naar de zin van het bestaan (en het aangekondigde einde daarvan), maar ook over moeder zijn, daten, skydiven, therapiesessies en haar drang om steeds vol overgave te leven, ook al is er altijd die tikkende tijdbom.

Het was een voorrecht Ingeborg te hebben gekend en haar boeken uit te mogen geven. Haar lijfspreuk Dum Vivimus Vivamus is ook in deze verdrietige dagen voor ons een lichtend voorbeeld: Laat ons leven zolang we leven. Onze gedachten zijn bij haar kinderen en naasten.

Xander Uitgevers
Sander Knol

Deel dit bericht