Naar navigatie
pruimen op sap 2D

Vier ballen voor Pruimen op Sap van Ewoud Sanders in NRC!

18-04-2017

In de recensie van 11 april werd vooral ingegaan op de ontwerpen van de erotische letters die naast de teksten van Sanders verschenen.

Dit nieuwe erotische alfabet is ontworpen door Olivia Ettema. NRC Handelsblad vergelijkt deze nieuwe ontwerpen met eerder verschenen naakt-alfabetten, zoals het ‘blote meisjes alfabet’ van Anton Beeke uit de jaren 70. Het alfabet van Beeke wordt beschreven als vooral sensueel en absoluut niet expliciet. Bij het abc van Ettema is dit wel anders. NRC beschrijft het als ‘vrolijk erotisch’, waarbij Ettema dingen als een stijve, zoenende matrozen, of masturbatie niet uit de weg gaat.

NRC over het alfabet van van Ettema: Het plezier zie je aan de letters af.’

Lees hier meer en kom te weten hoe jouw naam er in de erotische letters van Ettema uitziet.

Literair en humoristisch abc van de erotiek

Taalhistoricus Ewoud Sanders ontleedt in dit beknopte erotisch abc het ontstaan én gebruik van erotische woorden. Hij verzamelde de beste anekdotes en opmerkelijkste taalfeiten over de geschiedenis van de seksualiteit. Wat bedoelde een zekere jongedame uit Sint Petersburg bijvoorbeeld toen zij in 1913 in het Algemeen Handelsblad meldde dat men bij haar terecht kon voor ‘Russische Lessen’? En wanneer was het woord ‘klaarkomen’ nog onschuldig?

Pruimen op sap is hét boek voor iedereen die meer wil weten over de cultuurhistorische achtergrond van ons minnespel. Van quickie tot dildo, van clitoris tot onanie: de meest verboden en veelgebruikte termen passeren de revue.

Sanders’ scherpzinnige teksten worden begeleid door prikkelende illustraties van Olivia Ettema, die onder meer illustreerde voor NRC HandelsbladTrouw en Humo.  Het resultaat is een intelligent, scherp en vermakelijk naslagwerk over de geschiedenis van seks en de manier waarop we erover spreken.

‘Het erotisch abc van Ewoud Sanders met grappige, slimme tekeningen van Olivia Ettema is een verrukking van (lach)lust.’ – Marjan BerkAlgemeen Dagblad

Ewoud Sanders is taalhistoricus en journalist. Hij heeft wekelijks een taalrubriek in NRC Handelsblad en heeft diverse taalboeken op zijn naam staan. Zijn andere specialisme, navigeren op het internet, resulteerde in workshops, masterclasses en het boek Slimmer zoeken op het internet.

 

 

Deel dit bericht