Naar navigatie

Lovende recensie voor Doorbraak bij Stalingrad in Nederlands Dagblad

24-03-2017

Vandaag is er in Nederlands Dagblad een lovende recensie voor Doorbraak bij Stalingrad van Heinrich Gerlach verschenen.

Het oorspronkelijke boek dat Heinrich Gerlach schreef, werd geconfisqueerd en onbruikbaar gemaakt. Heinrich Gerlach schreef een nieuw boek, dat paste in de trend van die tijd. In 2012 werd het oorspronkelijke manuscript in een Russisch archief ontdekt, en is nu uitgegeven als Doorbraak bij Stalingrad.

Recensent Herman Veenhof noemt het boek ‘onverbloemd’ en schrijft: “Het verschil met de latere versie is enorm. Het leed is hier vers, chaotisch, schuld en geweten spelen een veel grotere rol en onverbloemd komen moordpartijen en Jodenhaat aan de orde.”

Nadat de Duitse Heinrich Gerlach officier in de Slag om Stalingrad zwaargewond raakt, belandt hij als krijgsgevangene in de witte hel van Siberië. Daar schrijft hij in het diepste geheim aan zijn manuscript over de horreur van Stalingrad, de zinloosheid van de oorlog en de desillusionering van de Duitse soldaat, die overblijft zonder idealen en overtuigingen.

Hij slaagt erin zijn manuscript door meerdere kampen te smokkelen, maar in 1949 wordt zijn ooggetuigenverslag door de Russische inlichtingendienst in beslag genomen. Als Gerlach vrijkomt, probeert hij het verloren manuscript vanuit zijn herinneringen onder hypnose te herschrijven.

Dat resultaat werd een bestseller, maar wordt in diepte en zeggingskracht overtroffen door het nu teruggevonden oorspronkelijke manuscript, dat jaren verborgen is geweest. Voor het eerst wordt het baanbrekende Doorbraak bij Stalingrad gepubliceerd in zijn originele vorm.

Heinrich Gerlach (1908-1991) was tijdens de Tweede Wereldoorlog officier in Stalingrad, waarna hij in Siberië gevangengenomen werd. Hij overleefde zijn gevangenschap en kwam in 1950 vrij. Hij keerde terug naar Duitsland en werkte daar als leraar. Carsten Gansel is een Duitse literatuurwetenschapper en vond het originele manuscript in de archieven terug. Gansel geeft waardevolle inzichten in de totstandkoming van dit boek en in wie Heinrich Gerlach was.

Deel dit bericht